Novinarska nagrada “Boško Milovanović” za Kaju Pančić Milenković

07.11.2023. 10:25

NOVINARSKA NAGRADA “BOŠKO MILOVANOVIĆ”
Kaja Pančić Milenković, Pirot
Žiri, kojim je predsjedavao prof. dr Boban Tomić, razmatrajući 30 radova donio je jednoglasnu odluku da novinarska nagrada pripadne tekstu Intervju: Akademik dr Jasmina Grković-Mejdžor, istoričar jezika Kaje Pančić Milenković. Profesionalno i elokventno sačinjen intervju govori o višegodišnjem iskustvu autorke u specifičnoj novinarskoj formi kakav je intervju. Kroz vrlo aktuelnu temu u korespodenciji sa visokim nivoom u pogledu jezičkog i stilskog pristupa Kaja P. Milenković na krajnje ozbiljan i predan istraživački način daje mogućnost čitaocu da dođe do odgovora na suštinska pitanja u proučavanju jezika. A saznajni i spoznajni izvor u svojoj vjerodostojnosti je oličen u cjeloživotnom naučno-istraživačkom radu istoričara jezika dr Jasmine Grković- Mejdžor.

    MOJA BESEDA POVODOM NAGRADE 


              MAGIJA I BLAGODET INTERVJA

Intervju, naročito sa izabranim sagovornikom, za mene je uvek bio praznični trenutak novinarstva, jer je novinarski zadatak samozadat, a povod je najčešće važan društveni događaj ili individualni uspeh. A iza svakog bitnog događaja, poput istorijske društvene promene slede manji  događaji u kojima će učestvovati novi sudionici kao što je iza  svakog pojedinačnog uspeha posvećenost, danononoćna vernost nečemu, rad i rad.  
 Razgovor i o jednom i o drugom prija sagovorniku, jer govori o onome što mu je teorijski ili iskustveno poznato ili lično bitno, čemu je deo života ili celi život posvetio. A svaku duboku posvećenost prate i usputna pažnja i zapažanja drugih pojava, prilika i detalja u blizini, pa i oni uđu u razgovor kao začin, diskretna svetlost, novi sjaj. Razgovor učine reljefnijom, ličnost sagovornika širom od osnovne preokupacije i življim za ostatak realnosti.
 Pitanja novinara  posvećena su onome o čemu sagovornik želi da govori kao o najuspešnijem ili najboljem delu sebe. Katkad iza takvih  razgovora ostanu bliža poznanstva, nekad i mala prijateljstva. Skraćeni put do njih bio je intervju.
         Dalji rođaci, plodonosni saradnici

Kada službena,  intelektualna i duhovna poznanstva novinara i sagovornika postanu mala prijateljstva, ona su dragoceni dar života usamljenicima po diktatu same duboke posvećenosti osnovnom zadatku i vrednostima svog živata. Individualisti po rođenju, malobrojni po izboru i načinu života, posle službenog poznanstva ponekad novinar i sagovornik postanu deuhovni rođaci, često bliži od krvnih srodnika. 
 Ponekad se iz te bliskosti razvije i plodonosna saradnja, ako su sličnih  preokupacija: iste ili slične obrazovne oblasti ili vrste umetnosti. Nekada je dovoljno i to što nisu posvećeni materijalnoj grabeži, uzburkanim plićacima u velegradskoj džungli ili jalovoj dremeži svakodnevice u provincijskoj baruštini.
 Oni svojim ulaskom i živim prisustvom unose okrepljujuću svežinu jedan drugome u usamljeničkom životu, hrane se uzajamnim razumevanjem, ponekaad i idejama, podstičući nova buđenja misli i istraživačke znatiženje. 
 Ta prijateljstva su trajnija od interesnih druženja , često i doživotna. Ponekad se razviju i u neku vrstu zavisnosti ili nesigurnosti u vrednost novonastalog dok ne prođe kroz vid, sluh ili ocenu prijatelja stečenog na službenom zadatku ili tokom nove zajedničke pripreme za još jedan ulazak medijski i širi društveni postor.       Potraga za novim saznanjima


 Intervju kada novinar sam bira sagovornika je i učtivi način da se prisvoji deo znanja, iskustva, pogled na svet, nekad i poneka mudrost sagovornika
 I ulazak u dušu bosim stopalima ili u svilenim papučama može biti intervju. Kucanje na vrata rukom u salonskoj rukavici, ali i otkrivanje sebe pitanjima pred onima kojima su ona upućena, a oni će odgovarajući na njih uzvratiti sličnim otvaranjem. Najčešće iz tihe  gladi za pravim razgovorom. Možda su zato pojedine vrste intervjua, poput portreta,čest izbor načitanijih usamljenika iz dubljih provincija. 
 Razgovori sa velikim ili izuzetnim ljudima su i prilika da se upozna skromnost u izvornom obliku, plemenita nesigurnost pravog posvećenika istini, lepoti ili višim ciljevima, a da onoga ko pita dotakne zlatna senka veličine, koja ne gleda s visine nego u visinu, jer je svesna da je visina bez plafona kao što je ostatak istine skriven u neznanju.

                  Ponovna, mala rađanja

 Svaki intervju je ponovno malo rađanje sagovrnika u javnosti. Njegova nova, unutrašnja pojava,  nastala od pitanja i odgovora. Obično nastaje posle nekog bitnog događaja, uspeha ili nemilosti bilo koje vrste, kada počne interesovanje ili hajka novinara za njim. 
 Poneko ne odbija ni jednog novinara, ali i ničijoj radoznalosti posebno ne posvećuje svoje vreme pa sve završava izjavom umesto intervjua.I tu nema ponovnog rađanja već samo otkrivanja ili skrivanja detalja koji je izazvao pažnju javnosti.  

         Srećni susret različitih radoznalosti


 Najbolji intervjui su srećni susret različitih radoznalosti zarad zajedničke radosti nastale od obostrano ostvarenog poštovanja i samopoštovanja i zadovoljstva u živom razgovoru, koji počienje novinar a nastvlja ga sagovornik koji je posvetio deo svog dragocenog vremena za susret sa njim. S punim poverenjem i bez bojazni da će se ono što je tokom razgovora rekao, u konačnom obliku, unutar novinarskog rama preobraziti u nešto drugo,posve tuđe njegovoj ličnosti. Ne samo ličnosti nego  i pretpostavljenom sličnom shvatanju suštine intervjua da u konačnom obliku bude ne samo njihova obostrana  radost i zadovoljstvo već i njegovih čitalaca. 

              Susret pitanja i odgovora

  Intervju je i susret pitanja i odgovora posvećen čitaocima,slušaocima ili ili gledaocima. Susret koji se umnožava u nove susrete. U svakom intervju čitaoci,slušaoci ili gledaoci se susreću sa novinarom i njegovim sagovorinikom, a novinar i sagovrnik sa njima, svojom publikom. U tim susretima pitanja i odgovori postaju njihova novostvorena zajednička slika dela stvarnosti koja se preobražava pred svakim čitaocem,slušaocem ili gledaocem, postajući samo njegova slika te zajedničke slike. U susretu tih pojediničkih slika nastaje nova zajednička slika ili istina,poluistina ili iluzija o tom istom delu stvarnosti. Tu sliku neki zovu javnim mnjenjem, drugi  društvenom svešću, a najbliži srodnici po znanju i duhu novinaru i sagovorniku glasom struke i istine.  
   Jedan od susreta pitanja i odgovovra, koji se desio u mom ovogodišnjem martovskom intervju sa akdaenikom Jasminom Grković Mejdžer  uvešestručio se u naš zajednički susret s mojim kolegom Boškom Milovanovićem,čije ime nosi nagrada koju mi je dodelio cenjeni žiri. S neumornim delatnikom Boškom Milovanovićem , Srebrenica je novinski progovorila, a potom i radijskim glasom. 
    Unapred sam se radovala večerašnjem ličnom susretu sa svima vama, bližem poznanstvu sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim  društvom“Prosvjeta“ i redakciojom „Srebrnog venca“, ali nažalost, zbog iskrslih zdravstvenih problema, umesto srdačnog susreta upućujem vam  ove reči zahvalnosti za nagradu i srdačne pozdrave iz Pirota, želeći vam da „Srebrni venac“ i dalje  sija zlatnim duhovniom sjajem, a „Prosvjeta“ širi svoju svetlost i novim sjajem na mnogaja leta obasjava i goste i domaćinena pod krovom Narodne biblioteke Srebrenica gde se odvija svečani susret svih prethodnioh susreta                      

Srdačno, Kaja Pančić Milenković

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu