Sopštenje PU Pirot

27.11.2023. 11:55

Policijska uprava u Pirotu obaveštava građane da se u protekloj nedelji (20.11 – 26.11.2023. godine) na teritoriji PU Pirot dogodilo 8 saobraćajnih nezgoda, od toga 1 sa povređenim licima, u kojoj su 2 lica zadobila lake telesne povrede, i 7 saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom.

Od 1. novembra, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, obavezna je upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.
Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da poseduju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.
U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Oprema za povećanje trakcije (lanci i sl.) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg”, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Imajući u vidu trenutne vremenske uslove i mokar kolovoz, a na pojedinim putevima kolovoz je prekriven snegom, apelujemo na građane da prilagode brzinu i povećaju opreznost, kao i na obaveznu upotrebu zimske opreme.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu