Superškole dogadjaj u Tirani

09.05.2024. 16:05

Догађај под називом „Размена за промене“, у организацији Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) и ГИЗ-а, а одржан у Тирани 7. маја, означио је почетак новог циклуса регионалног програма шеме размене средњих школа, познатији као СУПЕРШКОЛЕ. У живахној атмосфери канцеларије ГИЗ-а у Тирани, догађај је окупио разнолику групу гостију – од угледних министара и амбасадора, представника партнерских организација, до наставника и ученика из региона, да би се објавио почетак 2. фазе пројекта који има за циљ подршку процесима изградње мира и помирења, интеркултуралног учења и дијалога између школа, ученика и њихових заједница.

Директорка Средње стручне школе Пирот, Марија Ћирић, учествовала је у овом догађају као једна од три представника школа из Србије. Она ће у наредној фази пројекта бити својеврсна амбасадорка Регионалне канцеларије за сарадњу младих на Западном Балкану, промовисаће вредности, учествоваће у свим активностима које Канцеларија организује у оквиру Супершкола, радиће са ученицима кроз радионице.

Она је пренела своје искуство са два претходна циклуса размене у којима су ученици Средње стручне школе учествовали заједно са ученицима из Северне Македоније:

„Пројекат се не односи само на образовање, већ се бави и темама као што су интеркултурални дијалог и помирење у региону. Видели смо како ученици разбијају предрасуде, граде пријатељства и развијају самопоуздање. Ови млади људи имају моћ да промене регион и треба их подржати.”


Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu