Jačanje lokalnih kapaciteta za smanjenje diskriminacije starih osoba

16.05.2024. 14:59

Повереник за заштиту равноправности и Популациони фонд Уједињених нација су уз подршку

Града Пирота  у среду, 14.05.2024.год. одржали округли сто под називом „Јачање локалних капацитета за смањење дискриминације старијих особа“.

Ова активност се реализује у оквиру програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу”, који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији – УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.

“Демографску слику наше земље већ дуже време карактерише демографско старење и висока просечна старост становништва. Од изузетне је важности изградња друштва које старије види као равноправне грађане, укључене у све сегменте живота, драгоцен резервоар знања и искуства.

У локалној заједници људи заједно живе, заједно задовољавају животне потребе, заједно одлучују о питањима која су важна за њихову заједницу. Управо су јединице локалне самоуправе кључни партнери на путу идентификовања стања у друштву, односно доступности услуга, како здравствене и социјалне заштите, тако и у области спорта и културе, али и у другим сферама живота, а све у складу са потребама и могућностима старијих”, истакла је Славица Николић испред Повереништва за равноправност.

Округлом столу су присуствовали представници Удружења пензионера града Пирота, Градска организација пензионера Пирот, представници свих релевантних институција и цивилног сектора. Они су присутне упознали са свим активностима и мерама које предузимају свако из своје области , али су истакли и проблеме са којима се сусрећу и шта је све потребно унапредити како би се побољшао квалитет живота популације старије од 65 година.

Ово је био други од 12 округлих столова који се одржавају у јединицама локалне самоуправе, након чега ће се сумирани резултати представити надлежним државним институцијама,  с циљем унапређења положаја старијих лица.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu