Pirotski džudisti odlični na školskoj Olimpijadi Srbije – Sofija Jovičić vicešampionka Srbije.

30.05.2024. 11:10

Софија Јовичић, ученица 2. разреда Гимназије Пирот, освојила је сребрну медаљу на појединачном Првенству Србије за ученике основних и средњих школа, које је одржано данас у Новом Саду, у оквиру 12. Олимпијских игара. Софија је наступила у узрасној категорији 5 и тежинској до 63 килограма. Миа Николић, ученица Oсновне школе „Вук Караџић“, Никола Ђурoв  из Oсновне школе „8. септембар“ и Алекс Бешири ученик четвртог разреда Средње стручне школе, освојили су бронзане медаље.  Добар резултат, односно пето и седмо место, избориле су  Теодора  Петровић и Сташа Ракић, ученице Основне школе „Вук Караџић“.  На овом такмичењу пиротске школе, односно Џудо клуб „Ипон 010“, представљало је шесторо ученика и сви су остварили пласман и бодове.

„Изузетно сам задовољан успехом пиротских џудиста. За наше чланове и клуб то је сјајан показатељ великог напретка, јер смо прошле године освојили два трећа места.  Мало је недостајало да успех буде још већи. Софија је била одлична у невероватно јакој конкуренцији. Мало јој је недостајало за златну медаљу. Теодора је бацила један од најбољих ипона на турниру. Имали смо несрећу јер је жреб одлучио да се у борби за бронзану медаљу састану Миа и Теодора. Ипак за мене је најбитније да су се сви добро борили, да су показали напредак и научили много нових техника. То ће тек демонстрирати на будућим такмичењима. Иако се на Олимпијаду пласирало дванаесторо пиротских ученика, данас се борило само шесторо. Двоје нису могли да наступе због строгих правила о тежини, а четворо је болесно или повређено. И овако десетковани, остварили смо историјски успех и достојно презентовали пиротски спорт“,  рекао је Данило Драшковић, тренер Џудо клуба „Ипон 010“.

„На школском првенству је систем категоризације мало другачији него на такмичењима Џудо савеза Србије, али је свим нашим такмичарима ово било драгоцено искуство за предстојеће шампионате. На три регионална, квалификациона турнира и Првенству Државе учествовало је више од две и по хиљаде  ученика из неколико стотина  основних и средњих школа из целе Србије. То говори о популарности џудоа као олимпијског спорта, али и о томе колики је успех наших ученика, џудиста.  Велику захвалност за учешће пиротских џудиста на школским првенствима дугујемо Савезу за школски спорт града Пирота, Спортском центру Пирот и свим основним и средњим школама, које су омогућиле својим ученицима да отпутују на Олимпијаду“, закључио је тренер Драшковић.

           Појединачно Првенство Србије у џудоу, које је одржано данас у Новом Саду, окупило је више од 700 такмичара из целе Србије.  У новосадском Спенсу  у оквиру 12. Олимпијских спортских игара ученика Србије надметали су се ђаци од 5. разреда основне до 4. разреда средње школе из преко 350 образовних установа. У свакој тежинској категорији такмичило се дванаест џудиста, по четири првопласирана на квалификацијама  из сваког од три  региона. Шампионат у џудоу постао је један од најмасовнијих у оквиру Олимпијских игара ученика Србије. Организатори су Савез за школски спорт и Џудо савез Војводине.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu