Osnovan Fond za razvoj poljoprivrede u Babušnici.

12.06.2024. 09:31БАБУШНИЦА ДОБИЛА ФОНД ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Општина Бабушница, Фондација Ана и Владе Дивац и Регионална развојна агенција Југ, потписали су данас у Бабушници уговор о оснивању локалног Фонда за развој пољопривредне производње у општини Бабушница.
Фонд је основан уз подршку Пројекта „Велика мала привреда” који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID).
Ради се о иновативном Фонду за пружање вишегодишње подршке пољопривредницима, у виду бескаматних позајмица, односно кредита, за улагање у пољопривредну производњу.
Оснивачки фонд износи 2,5 милиона динара, од чега удео Фондације Ана и Владе Дивац износи милион динара, а општине Бабушница милион и по динара.
Општина Бабушница је четврта општина која је ове године основала Локални фонд за развој пољопривреде, а од 2020. покренуто је, уз подршку Америчке агенције за међународни развој, укупно 17 сличних фондова широм Србије.
Техничку подршку пружа Регионална развојна агенција Југ, која сада на свом подручју има четри оваква риволвинг фонда: у Ражњу, Сврљигу, Димитровграду и Бабушници.
Након оснивања овог Фонда убрзо ће бити договорени услови конкурса и објављен јавни позив за пријављивање физичких лица која се баве пољопривредном производњом и прерадом пољопривредних производа.
Током трајања конкурса, биће организоване и инфо сесије за све заинтересоване који желе да се пријаве за бескаматна средства из Фонда.
Поред средства из овог Фонда, пољопривредним произвођачима општине Бабушница биће на располагању још шест и по милиона динара у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Бабушница за ову годину, за чију расподелу ће наредних дана бити расписан Јавни позив.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu