Vojni lekar pregledao meštane udaljenih Babušničkih sela.

12.06.2024. 09:18

Припадници Треће бригаде копнене Војске Србије реализовали су у општини Бабушница још једну акцију „Војни лекар на селу”. Акција, која годинама наилази на задовољство мештана, реализована је у селима Црвена Јабука, Дол и Брестов Дол, у циљу пружања медицинске помоћи мештанима ових удаљених планинских села Бабушничке општине који имају отежан приступ систему здравствене заштите и којима одлазак лекару у Бабушници изискује доста времена и средстава.
Акција је реализована у сарадњи са локалном самоуправом у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње, уз подршку бабушничког Дома здравља и Црвеног крста.
МАЈА ИСКРЕНОВИЋ
Акција је изазвала велико интересовање углавном старијих, који у овим селима чине апсолутну већину становништва и којима је оваква помоћ преко потребна. У привремено формираним амбулантама војни лекар и медицински техничари Војске Србије из Ниша, уз подршку колега Дома здравља из Бабушнице, радили су основне медицинске прегледе са мерењем крвног притиска, нивоа шећера у крви и ЕКГ снимањима срца. Обављене су и кућне посете и прегледи слабо покретних и непокретних особа.
НИКОЛА НОВКОВ
У оквиру акције Црвени крст Бабушница је сваком мештатину који је у њој учествовао донирао пакет гардеробе и обуће.
Припадници Војске Србије прихваћени су срдачно и са пуно поверења од локалног становништва. Уз исказану захвалност на помоћи коју им пружају, мештани су истакли да се увек могу ослонити на Војску Србије када им је помоћ најпотребнија.
Акција „Војни лекар на селу” организује се од 2009. године, а припадници Војске Србије су овакву помоћ мештанима удаљених села општине Бабушница, као и другим крајевима наше земље, пружали више пута до сада, показујући на тај начин да јој је веза са својим грађанима високо на листи приоритета.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu