Nove stipendije za nove profile u Mlekarskoj školi.

13.06.2024. 12:16

*ПРЕХРАМБЕНО-БИОТЕХНОЛОШКИ ТЕХНИЧАР

*ПРЕРАЂИВАЧ МЛЕКА

          На седници Школског одбора Млекарске школе са домом ученика „Др Обрен Пејић“ из Пирота донета је одлука о додели стипендија ученицима који упишу образовне профиле прерађивач млека и прехрамбено-биотехнолошки техничар. Петоро најбољих ученика образовног профила прерађивач млека и петоро прехрамбено-биотехнолошких техничара добиће вредне стипендије у износу од 7000 динара месечно, у складу са Правилником о стипендирању ученика, који је усвојен на истој седници.

         Овом приликом директор Млекарске школе рекао је: “Млекарска школа је у поодавно позната по стипендирању ученика, што кроз смештај и исхрану у дому ученика, посредовања између социјалних партнера и ученика, куповини ХТЗ опреме… Међутим, колико је мени познато, овакав вид стипендије још није забележен код нас у Србији. Средства за стипендирање биће обезбеђена из сопствених средстава. Што се тиче новог образовног профила можемо рећи да  ће у новој школској години од 1.9.2024. у Млекарској школи ученици моћи да савладавају програм за образовни профил Прехрамбено – биотехнолошки техничар. Реч је о профилу идеалном за стицање знања и вештина за производњу прехрамбених производа, који оспособљава ученике да након завршетка школовања буду конкурентни на тржишту рада, да наставе школовање или покрену сопствени посао. Многи кажу да је то је образовни профил будућности. Ученици који упишу овај образовни профил имаће прилику да стварају, истражују, комбинују, да постану стручњаци који ће обликовати будућност хране и исхране.

         Прехрамбена технологија је увек тежила ка новим производима, комбинацијама хране, добијању нових укуса. Биотехнологија је увек тежила откривању тајни микробиолошких процеса и коришћењу микроорганизама у производњи и преради хране. Спој ове две дисциплине даје нови образовни профил ПРЕХРАМБЕНО-БИОТЕХНОЛОШКИ ТЕХНИЧАР.

          Да ли сте знали да бактерије могу бити корисне? Да ли сте знали како настају буђави сиреви? Зашто хлеб нараста? Како од млека настаје јогурт, кисело млеко? Како од јечма настаје пиво, од грожђа вино? Зашто се слаткиши топе у устима? На ова и многа друга питања ученици ће добити одговоре када упишу овај образовни профил.

         Млекарска школа има, поред млекарске и пекарске радионице, добро опремљене хемијске и микробиолошке лабораторије, тако да ће сви ученици који се определе за овај образовни профил имати идеалне услове за стицање врхунских знања из области производње и прераде хране.“

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu