Pozorišna (ne)kultura

30.11.2013. 11:49
Premijera predstave Zabari.mpg_snapshot_00.13_[2013.11.30_12.11.06]

Mediji u Pirotu ni na jednom kulturnom događaju još nisu doživeli ono što je naša dežurna TV ekipa doživela sinoć nakon premijere predstave ‘’Žabar’’, odigrane u Narodnom pozorištu u Pirotu.

Bez ikakvog pravog i znanog povoda jedan od aktera ove predstave, Aleksandar Radulović, kako nije mogao da skrene pažnju na svoje glumačko ostvarenje na sceni, pokušao je da skrene pažnju svojih i naših kolega nakon predstave, u holu pozorišta pre davanja izjava novinarima. Glasno, bezobrazno, nekulturno i prostački odbio je da da izjavu, pretio  RTV ‘’p Canal’’-u da će se naći na sudu jer emituje na programu, predstave, zamislite, pirotskog Narodnog pozorišta! Nažalost, ovaj glumac, nadaleko poznat stasom i glasom, sa čuvene izletničke Akademije iz Prištine, kao da svojim novcem i u svojoj produkciji radi predstave pa može i sam da odlučuje o njihovom prikazivanju. Zaboravlja da mi građani Pirota svake godine, pa i ove, izdvajamo 23 miliona dinara da bi Radulović i njegove kolege, sa samo jednim Piroćancem na sceni, se igrali pozorišta. A on uređivao medije, ismevao Piroćance… naravno svaka čast kako pojedincima tako i pojedinim predstavama…

Ovaj ‘’harizmatični glumac’’ verovatno je bio odsutan iz Prištine kada se govorilo da se kultura jednog glumca ogleda i u ponašanju prema medijima. Hteo on ili ne, zaslužio to ili ne, u opisu svojih poslova glumac ima obavezu da kontaktira s javnošću. Naš grad je uvek voleo, poštovao i prihvatao glumce bez obzira odakle su dolazili, ali su i oni za uzvrat voleli i poštovali sve  što je pirotsko. I danas, RTV ‘’p Canal’’ nastavljajući tradiciju ima izuzetnu saradnje sa nadaleko poznatim glumcima kao što su Dragan Bjelogrlić, Dragan Nikolić, Srđan Todorović, i sa nekadašnjim glumcima pirotske scene Trifunovićem i Mihajlovićem, kao i sa rediteljima počev od Đorđa Đurđevića do Vlade Lazića.

Ali, možda ovaj glumac sa stasom i glasom, misli da je prerastao sredinu pa može da deli lekcije, ili je nezadovoljan platom od preko 50.000 dinara pa zahteva nove vidove prihoda. Zato očekujemo da krene u slobodnjake da bi slobodno kreirao život oko sebe, a do tada da mu bar neko u Pozorištu objasni šta je pristojnost, u nadi da takvi, kao on neće doprineti da se najmanji profesionalni ansambl u Srbiji, naš pirotski, tako brzo ugasi.

Boban Mitić, direktor Pi kanala

Share This: