Edukacija za voćare

14.03.2014. 13:34
fruits end berries

U okviru programa podrške razvoju voćarstva “Fruits and berries” danas je za pirotske voćare na terenu organizovana edukacija vezana za tehnologiju voćarske proizvodnje. Edukaciju je održao nekadašnji profesor Poljoprivrednog fakulteta , Radislav Blagojević iz Mitrovice koji je objašnjavao voćarima kako uz pravilnu rezidbu voća ostvariti maksimalne prinose u proizvodnji. I ne samo to. Počev od izbora, pripreme zemljišta za sadnju, preko značaja pravilnog djubrenja, stalne kontrole plodnosti zemljišta, obrade I negu zasada profesor Blagojević je okupljenima demonstrirao kako orezivati pojedine voćarske kulture. Kako je I sam istakao greške u voćarstvu su stalne, I uglavnom se odnose na formiranje krune voća, zbog čega je I ovo bila osnovna tema današnjeg druženja koje je organizovano u okviru programa podrške razvoju voćarstva “Fruits and berries”.

 

Konkurs “Fruits and berries” koji se odnosi na korišćenje podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada višnje, šljive,trešnje,jagode, maline ,kupine I borovnice ,a koji obuhvata I teritoriju Pirotskog okruga, podržala je I lokalna samouprava Pirot. Kako je rekao Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu, Fond za razvoj poljoprivrede će 22. marta raspisati konkurs u okviru kojeg su za razvoj voćarske proizvodnje opredeljena sredstva u iznosu od 500 000 dinara.

 

Konkurs “Fruits and berries” koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Danske vlade I ministarstva poljoprivrede otvoren je do 9.maja.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot