Svaki sedmi uzorak hrane neispravan

25.04.2014. 11:34
hrana

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je da je tokom kontrole prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića, u prva tri meseca 2014. utvrdila nepravilnosti kod svakog sedmog kontrolisanog uzorka hrane ili pića.
U saopštenju se navodi da je nepravilnost utvrđena kod 396 uzoraka hrane i pića od ukupno 2.807 kontrolisanih.

Najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se manji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet.

Precizira se da je u tom periodu podneto 144 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i 152 zabrane prometa.

Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla 292 litra piva i 181 litar osvežavajućih bezalkoholnih pića i 16 litara voćnog soka i nektara kojima je istekao rok. Iz prometa je povučeno i 22.119 litara vina zbog nepropisne deklaracije koja je bila bez kontrolnog broja, ali i 20 litara rakije koja takođe nije imala propisnu oznaku geografskog porekla.

Inspektori u povukli i 6.775 kilograma brašna bez evidencione markice, 51 kilogram čaja sa neusaglašenom deklaracijom, 47 kilograma finih pekarskih i konditorskih proizvoda kojima je istekao rok trajanja i 32 kilograma dodataka jelima, začina i praškastih proizvoda kojima je istekao rok.

Oduzeto je i uništeno 247 litara vina i 141 litar rakije zbog nedozvoljene prodaje u rinfuzu.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot