Književno veče posvećeno Čarlsu Bukovskom

28.08.2014. 09:05
bukovski

Književno veče posvećeno poznatim piscima koje je organizovala Narodna biblioteka u okviru Pirotskog kulturnog leta sinoć je bilo u znaku stvaralaštva Čarlsa Bukovskog, američkog pesnika I romanopisca. O delima Bukovskog govorili su Miša Andonović, profesor književnosti I Momčilo Antić, odlomke iz dela čitala je Milica Jovanović. Iako je u centru pažnje bio roman “Bludni sin” uvod u autobiografsku sagu Bukovskog, govorilo se I o ostalim delima književnika koji se smatra jednim od najuticajnijih pisaca bitničke generacije. Kako je tokom večeri istaknuto dela su mu proživljena, zasnovana na autobiografskim činjenicama. Henri Kinanski, glavni lik u četiri najpoznatija dela Bukovskog, bio je u stvari njegov alter ego. Henrijev život čine kocka, alkohol, žene i pisanje, što je poprilično verna verzija života koji je živeo sam Bukovski.

Eksplicitno, surovo, ponekad čak I vulgarno književno izražavanje, osnovne su karakteristike ovog američkog pisca koji je najčešće svojim pričama oslikavao simpatične gubitnike sa margina američkog društva. Najplodniji period bile su mu sedamdesete godine 20. veka, kada piše tri najpoznatija dela: Post Office, Faktotum i Žene. Oštrim jezikom, punim cinizma i sarkastičnog humora, buntovničkog stava prema establišmentu, postaje najupečatljiviji predstavnik bitničke generacije.

Čarls Bukovski je preminuo je u martu 1994. od leukemije u 75. godini. Rođen u Nemačkoj, odrastao u Los Anđelesu, proslavio se “pod stare dane” i napisao šest romana i više desetina dela i kolekcija poezije i proze.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot