Od malih boginja obolela i jedna medicinska sestra u Pirotu

23.01.2018. 13:21
zavod za javno zdravlje Pirot

• Prvi slučaj malih boginja registrovan je i laboratorijski potvrđen 03.01.2018. kod deteta uzrasta 10 meseci na dečjem odeljenju Opšte bolnice u Pirotu. Bolest je laboratorijski potvrđena i kod jedne medicinske sestre sa dečjeg odeljenja.
• Prijavljena je sumnja na morbile još kod tri medicinske sestre i jedne čistačice koje rade na dečjem odeljenju, kao i jedne medicinske sestre na ORL odeljenju. Sve sumnje na male boginje su epidemiološki ispitane, izolovane u kućnim uslovima, uzorkovani su im brisevi ždrela i nosa i laboratorijsko ispitivanje na Torlaku je u toku.

• Epidemija je prijavljena, jer je na osnovu nacionalnog vodiča obavezno prijavljivanje kada se registruju dva epidemiološki povezana slučaja.

• Sve zdravstvene ustanove na okrugu sprovode pooštren epidemiološki nadzor nad morbilima.

• Početkom godine je registrovan jedan slučaj malih boginja laboratorijski potvrđen sa područja opštine Dimitrovgrad, kod deteta uzrasta 14 godina koje je u decembru bilo na kontroli u DIK u Nišu. Prijavljena je sumnja na male boginje kod osobe iz kontakta, epidemiološki je ispitan, izolovan, uzorkovan je bris ždrela i nosa i laboratorijsko ispitivanje na Torlaku je u toku.

Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku. Sprovode se pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima.

ZZJZ Pirot preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja.

Share This: