Danas je Velika Gospojina – video

28.08.2020. 09:01
Velika gospojina.mpg_snapshot_00.41_[2017.08.28_12.44.41]

Srpska pravoslavna crkva I vernici danas slave Uspenije presvete Bogorodice, u narodu poznatije kao Velika Gospojina. Ovo je praznik majki I dece, ali I slava Grada Pirota.
Uspenije Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina jedan je od najvećih hrišćanskih praznika i spada u red Bogorodičinih praznika. On predstavlja uspomenu na smrt Bogorodice i prema crkvenom predanju, to je dan kad je ona predala svoj duh u ruke Spasitelja. Uspenije Presvete Bogorodice se praznuje još od IV veka.
Bogorodica je zaštitnica svega živog na zemaljskoj kugli, a posebno – porodilja i majki. One se u slučaju preke potrebe prvo obraćaju Majci Bogorodici. Njena ikona se nalazi u svakoj kući verujućih Srba. Verovalo se da na Veliku Gospojinu, malo sastrugane boje sa njene ikone ili freske, ako se popije razmućeno u vodi, može pomoći kod mnogih ženskih bolesti.
Proslavljanje Velike Gospojine u Srbiji pratili su vašari na kojima su se ljudi u prazničnom raspoloženju okupljali radi upoznavanja i druženja, ili trgovine. Na vašarima su se momci i devojke upoznavali, igrali u kolu, a tu su se najčešće ugovarale I svadbe.
Na ovaj praznik se i završava post koji traje 14 dana. Velika Gospojina se u mnogim porodicama u Srbiji proslavlja kao porodična slava, a često je i crkvena, ili slava celog sela, a ovo je ujedno I slava Grada Pirota.

Share This:

Restoran SUNCE Dimitrovgrad

Restoran SUNCE Dimitrovgrad