Vlada usvojila treći paket mera pomoći gradjanima i privredi

11.02.2021. 22:47
Vlada

Vlada Srbije usvojila je danas treći paket mera pomoći građanima i privredi koji će pomoći da se smanje negativne posledice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi „kiseonik”, ali i da građani prežive ova teška vremena, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na predstavljaju trećeg paketa mera pomoći, Brnabić je istakla da je država na tom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine i da je vredan 249 milijardi dinara.
Prva isplata 50 odsto minimalne zarade za preduzetnike, mikro mala i srednja preduzeća predviđena trećim paketom mera podrške očekuje se 8. aprila, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, na kojoj je predstavljen treći paket pomoći privredi i građanima, rekao da je novim paketom predviđeno tri isplate polovine minimalca za mart, april i maj.

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste tu podršku koju daje države, navodi Mali, biće jednostavna i počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave.
U treći paket podrške uključena su, kaže Mali, za razliku do prethodna dva paketa, velika preduzeća, jer i ona nakon godinu dana pandemije trpe posledice, što je dodatnih 300.000 zaposlenih koji mogu da koriste pomoć.

Mali je naglasio i da su u trećem paketu indentifikovani najugroženiji sektor, tako da sektor ugostiteljstva i turizma može da računa na još jedan puni minimalac.
Treći paket, navodi ministar, predviđa dve garantne šeme, model za koji Mali kaže da je i prethodnom paketu obezbedio opstanak velikog broja mikro, malih i srednjih preduzeća.

„U razgovoru sa bankama izaći ćemo sa dodatnih 500 miliona evra za najugroženija preduzeća. Država će više da garantuje bankama kako bi preuzele rizik za preduzeća koja su najviše ugrožena”, rekao je Mali, prenosi Tanjug.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot