Muzej Ponišavlja u ovoj godini realizovaće dva značajna projekta – video

11.05.2021. 10:09
muzej j

Na nedavno održanom konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblastima otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja kulturnim nasleđem i bibliotečko-informacione delatnosti, Muzeju Ponišavlja Pirot odobrena su sredstva za finansiranje dva projekta. Projekti koji su podržani od strane ministarstva spadaju u grupu projekata iz oblasti zaštite muzejskog i nematerijalnog muzejskog nasleđa.

Prvi projekat „BELA MAČKA – JEDNA STARA KUĆA U PIROTU“ finansiraće se u vrednosti od 435.000 din.

Projekat Mile Panajotović, istoričara višeg kustosa Muzeja Ponišavlja Pirot, obuhvata objavljivanje publikacije o istorijatu pirotske kuće iz 1848. godine i porodice koja je živela u njoj kroz razdoblje od jednog veka, a na osnovu pisane građe, koja je pronađena u kući.

Drugi projekat “SAKRALNA TOPOGRAFIJA GORNjEG I SREDNjEG VISOKA” finansiraće se u vrednosti od 400.000 din.

Projekat Aleksandra Repedžića, kustosa etnologa, imaće za cilj da se na datom prostoru evidentira topografska građa, da se izvrši njihova ubikacija i osnovna transkripcija, da se kod lokalnog stanovništva prikupe legende, verovanja i običaji vezani za određena mesta i toponime, da se izvrši detaljna prospekcija, foto, video,audio i tehničko dokumentovanje samog sakralnog mesta.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot