Dani banice u Beloj Palanci – video

28.07.2021. 07:39
Dani banice program

Turistička organizacija Bele Palanke, organizovaće 15. jubilarnu Gastro- turističku manifestaciju ”Dani banice 2021” i 11. Sajam starih i umetničkih zanata u periodu od 13. do 15. avgusta 2021. godine u Beloj Palanci u prelepom ambijentu parka ”Vrelo”, sa željom da na ovaj način da svoj doprinos očuvanju tradicije ovog kraja i stare kulinarske recepte naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da ponudi brojnim posetiocima dobru zabavu.
“Dani banice“ je manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala prepoznatljiva i interesovanje za ovu gastronomsku manifestaciju se ogleda u sve većem broju prijavljenih takmičara iz godine u godinu. Svake godine „Dane banice“ poseti nekoliko hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije kao i iz inostranstva.
Svečano otvaranje manifestacije je u petak 13. avgusta u centralnom delu parka ”Vrelo” od 21.00 sat a nakon otvaranja će biti održan koncert Amades benda.
Takmičarski deo Dana banice je u subotu 14. avgusta.Ove godine je broj takmičara, usled protivpandemijskih mera, ograničen na 140, a svi takmičari moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali Kovid ili negativan pcr test. U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagrade za tri najbolje banice u četiri kategorije:
– Tradicionalna slana banica,
– Tradicionalna slatka banica,
– Integralna banica,
– Kreativna banica,
– Nagrada za najlepše aranžiran sto i
– Banica majstor.

Pored takmičarskog dela biće priređen i revijalni deo u kojem će se na svojim štandovima predstaviti brojna udruženja, zanatlije, suvenir šopovi, privatni preduzetnici i pojedinci. U okviru revijalnog dela biće organizovana Radionica za decu u izradi banice, radionica ”Crtanje na brašnu”, Radionica za izradu predmeta starih zanata kao i Dečija olimpijada. Radionice za decu će voditi promoter manifestacije Nenad Gladić-Lepi Brka.
I ove godine će svi posetioci moži da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje, specijalitetima lovaca, ribolovaca, izviđača, ali i u specijalitetima inostranih kuhinja.
Posetiocima će biti dostupan i tzv ”Vrtkin vrt” u kojem će biti promovisana autohtona sorta paprike ”vrtka” kao i jela od ove paprike koja se uzgaja i uspeva na prostoru Bele Palanke.
Tokom sva tri dana biće organizovan bogat kulturno umetnički profram u kojem će nastupiti folklorna društva iz Srbije i inostranstva.
U večernjim satima biće organizovani koncerti i to:
– Petak 13. avgust, 21.30 č – Amadeus bend (bina- park Vrelo)
– Subota 14. avgust, 22.00 č – Dženan Lončarević (bina – centar grada)
– Nedelja 15. avgust, 21.30 č – Dejan Petrović i Big bend (bina – centar grada)
U okviru manifestacije biće održan i Sajam starih i umetničkih zanata gde će se predstaviti zanatlije iz cele Srbije.
Posetioci će imati prilike da degustiraju i leskovačku džinovsku pljeskavicu kao i džinovsku banicu.
Drugog dana Dani banice 14. avgusta u centru grada nastupiće Dženan Lončarević.
Proglašenje pobednika po kategorijama i svečano zatvaranje manifestacije je u nedelju 15. avgusta od 21.00 sat u centru grada nakon čega će od 22.00 sata, takođe u centru grada nastupiti prijatelj manifestacije Dejan Petrović i Big bend.
Svi programi i svi koncerti su besplatni i očekuje se dolazak velikog broja posetilaca iz susedne Bugarske koji vole našu manifestaciju u naši su redovni gosti.
Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija RS i Opština Bela Palanka.
Organizatori Dana banice poručuju da je banica na staroj adresi i pozivaju sve da od 13. do 15. avgusta budu gosti u Beloj Palanci i posete manifestaciju Dani banice.

Share This: