Učenici Srednje stručne škole putovali u Makedoniju – video

20.04.2022. 13:53

Deset učenika i dve profesorke Srednje stručne škole iz Pirota, vratili su se sa sedmodnevne posete školi Metodi Mitevski-Brico iz Delčeva u Severnoj Makedoniji. Poseta je realizovana u okviru regionalnog projekta „Superškole“ koji su pokrenuli Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a koji sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministartstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ). Program ima za cilj da podrži proces pomirenja i izgradnje mira, kao i proces interkulturalnog dijaloga između škola i učenika kroz omladinske razmene.
Učenici iz Pirota su, zajedno sa svojim vršnjacima, tokom prepodnevna učestvovali u radionicama u kojima su, uz pomoć eksperata, obrađivane teme multikulturalizma, identitea, izgradnje mira, rešavanja konflikta, stereotipima, predrsudama itd.
U popodnevnim časovima učenici su se upoznavali sa istorijski, kulturnim, prirodnim, privrednim i kulturnim znamenitostima Delčeva. Između ostalog obišli su: crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, džamiju Sultan Mehmed Fatih II, arheološko nalazište Stamer, planinu Golak , uspešne privrednike kao što su Frotirka, bregal, Krzno itd.
Projektom su predviđene dve razmene učenika sa školom Metodi Mitevski-Brico iz Delčeva u Severnoj Makedoniji. Prva poseta trajala je od 10. do 16. aprila kada je 10 učenika i dva profesora posetilo Severnu Makedoniju. Druga poseta biće sprovedena tokom maja meseca kada će učenici i profesori iz Severne Makedonije biti gosti Pirota.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu