U utorak otvaranje izložbe “100 godina od elektrifikacije Pirota”

04.08.2022. 08:28

U utorak 9. avgusta u Galeriji čedomir Krstić biće otvorena izložba pod nazivom “100 godina od elektrifikacije Pirota”. Autorke izložbe su Milena Milenković i Ivana Tasić, a organizator Istorisjki arhiv. Početak otvaranja zakazan je za 20 sati.
Istorijski arhiv u Pirotu u okviru Pirotskog kulturnog leta ima veliko zadovoljstvo da zajedno sa građanima obeleži značajan jubilej 100 godina od elektrifikacija Pirota. Elektrifikacija varoši kao civilizacijska tekovina i iskorak u budućnost nailazila je na brojne prepreke. Pored finansija postojao je i otpor samih građana prema inovacijama i svakoj vrsti promena. Međutim električna energija se dokazala kao izum bez kojeg razvoj u 20 veku neće biti moguć.

Ključni iskorak u tom pravcu za Pirot bio je osnivanje Pirotskog industrijskog i električnog društva 1920. godine čiji su akcionari i osnivači bili bogatiji Piroćanci. Prvi zadatak je bio gradnja elektrane iz koje bi se varoš snabdevala strujom. Krajem 1921. je odlučeno da se izgradi termoelektrana na desnoj obali Nišave (na mestu današnje Elektrodistribucije).

Pirotsko električno i industrijsko društvo osnovano je 1920. godine kao akcionarsko društvo sa sedištem u Pirotu. Cilj društva je bio unapređenje domaće proizvodnje i industrije i osvetljenje grada Pirota. Društvo je ove potrebe u Pirotu 1922. godine izgradilo jednu manju termoelektranu na desnoj obali reke Nišave pored Velikog mosta koja je prestala sa radom 1957. godine. Imovina Pirotskog električnog i industrijskog društva je 1945. konfiskovana i data je na upravu Odeljenju industrije i rudarstva Okružnog narodnog odbora Pirot.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu