Badnje veče u domu Piroćanaca: Posna trpeza i lepi običaji

06.01.2023. 12:59

Domaćice u Pirotu za Badnje veče pripremaju posna jela, po receptu svojih majki i baka. Valentina Vukadinović iz sela Staničenje kod Pirota, od najranijeg detinjstva kuva za svoje ukućane ali je od pre nekoliko godina i vlasnica pekare ” Tinine maštarije”. U vreme praznika ima, kako kaže, pune ruke posla.
– Naša domaća, tradicionalna kuhinja nikada neće izaći iz mode. Svi volimo sukanu, nalaganu banicu koja je neizostavni deo praznične trpeze. Za Badnje veče zastupljena su posna jela. Pripremam banicu od sukanih kora pecenih na čuvenom šporetu ” Smederevcu”, banicu sa krompirom i prazilukom, sa bundevom,a kiselim kupusom i orasima. Pored nekoliko vrsta banica, paprike punim sa prazilukom i orasima, kuvam suvo voće, pasulj za ovu priliku ide bez zaprške, kaže naša sagovornica i dodaje da je to samo deo posne trpeze koju priprema za Badnje veče.
Ona ističe da su na ovaj dan svi ukućani okupljeni oko stola.
– Kod nas u kući se postuje tradicija i unosi slama na kojoj veceramo. Slama prenoći na istom mestu, pa se sutra pali, kažu Vukadinovići.
Oni dodaju da se slama pali ispod svakog drveta koje domaćim ima u bašti, kako bi bila rodna godina, bilo puno zdravog i zrelog voća. Po običaju, u pogaču koja se umesi za ovaj dan, stavlja se novčić,kukuruz, žito, pasulj da tokom godine bude svega. Pre nego se počne sa večerom, pogača se lomi na onoliko delova koliko je ukućana ali i jedno parče koje je za dom. Ko od ukućana dobije novčić, siguran je znak da je pred njim uspešna godina.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu