Tehnička škola – STEAM izazov

07.12.2023. 11:43


Ekipa Tehničke škole koju čine Milica Krstić, Jovan Kostić, Jovan Đelić i Relja Sokolov uspešno je prošla u finale STEAM izazova sa svojim inovativnim projektom pod nazivom “HydroHeroes”. Ovaj projekat ima za cilj praćenje vodostaja reke Nišave i pružanje informacija građanima o trenutnom statusu vodostaja.
U Beogradu 6.12. u Palati Srbija je održana Konferencija o obrazovanju u eri veštačke inteligencije „Svet ispred nas“ koju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja. U okviru konferencije su predstavljeni 10 finalista STEAM izazova, među kojima i naša škola. Predstavnici naše škole na konferenciji bili su Milica Krstić, Jovan Kostić, Boban Blagojević i Miodrag Penčić.
Učenici sa mentorima Tehničke škole posvetili su mnogo truda i vremena razvijajući ovaj projekat koji kombinuje nauku, tehnologiju, inženjering, umetnost i matematiku (STEAM) kako bi se odgovorilo na izazove koji se tiču vodostaja reke Nišave. Kroz kreativnu primenu senzora, softverskih alata i mobilnih aplikacija, naš projekat omogućava kontinuirano praćenje vodostaja i pružanje real-time informacija građanima putem njihovih mobilnih uređaja.
Ova inovacija ima potencijal da značajno doprinese upravljanju vodama, pomažući u predviđanju mogućih poplava i obaveštavanju građana o preventivnim merama koje bi trebalo preduzeti u slučaju porasta vodostaja.
Finale STEAM izazova pruža nam priliku da pokažemo našu predanost inovaciji i rešavanju stvarnih problema kroz kreativno korišćenje naučnih i tehnoloških resursa. Radujemo se prilici da prezentujemo naš projekat HydroHeroes na finalnom događaju i delimo naše ideje sa ostalim učesnicima i stručnjacima iz oblasti.
Mentori učenika na ovom projektu su Boban Blagojević i Bojan Ćirić.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu