Saopštenje za medije Odborničke grupe „Pirota protiv nasilja“

10.04.2024. 18:07

Povodom odluke komisije za dodelu sredstava iz budžeta Grada Pirota na javnom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja u 2024. godini, kao predstavnici političke opozicije koja predstavlja više od trećine glasača u gradu, smatramo da je ova odluka očigledno politički motivisana. Čisto da podsetimo naše sugrađane, na konkursu su dodeljena sredstva u iznosu od 42 miliona dinara, a konkurisalo je 16 medijskih organizacija, udruženja građana i portala. Zanimljivo je to da su finansijsku podršku dobili neki mediji za koji smo prvi put čuli tek sada da postoje, dok zauzvrat jedan lokalni radio nije dobio ni dinara, a sve zbog svog izveštavanja u proteklom periodu.
Iz čisto principijelnih razloga, braneći principe medijskih sloboda, prava na objektivno i nepristrasno informisanje, smatramo da je reč je o očiglednom uprepodobljavanju lokalne medijske scene i kažnjavanju neposlušnih i slobodoumnih tendencija u lokalnom novinarstvu. Priroda ove vlasti je takva već godinama i tu nije ništa čudno, kako u domenu medija sa nacionalnom frekvencijom tako i na lokalnoj medijskoj sceni gde su pojedine medijske kuće već kupljene od strane kontroverznih biznismena bliskih vlasti. Projektno sufinansiranje iz budžeta grada sve medije u Pirotu stavlja u zavisan položaj od lokalne vlasti. I pored postojanja komisije odlučivanje o dodeli sredstava je isključivo politička odluka ljudi na vlasti. Građani nisu uključeni u selekciju projekata, nema evaluacije podržanih medijskih projekata. Nema ni kritičkog izveštavanja i kontrole rada vlasti, već medijsko izveštavanje služi prevashodno promociji lokalne vlasti i zaštiti ličnih interesa. Konkursi poput ovog i služe samo zato da bi se nagrađivali poslušni mediji i promovisalo jednoumlje u javnom medijskom prostoru.
Na kraju, tražimo da se ova odluka preispita u cilju zaštite javnog interesa i medijskih sloboda. Demokratija podrazumeva slobodu govora kao i odgovornost za javno izgovorenu reč. Postojeća vlast promoviše autokratiju kao obrazac političkog delovanja, tako da se zastupnici drugačijeg mišljenja doživljavaju kao neprijatelji vlasti a sami izbori se vide kao pretnja takvom sistemu. Građanima mora da bude jasno da sa ovakvim autoritarnim tendencijama kao društvo klizimo u diktaturu iz koje nas nikakvi izbori ne mogu spasiti jer neće više neće biti ni individualnih sloboda. Ukidanje nepodobnih medija je poslednji korak koji vodi ka tome. Iz tog razloga, u ime odbrane svih demokratskih principa slobodne reči i prava na kritičko mišljenje, pozivamo sve medije i pojedince da se svojim profesionalnim angažmanom i novinarskom etikom suprotstave ovakvom ponašanju lokalne vlasti, a građane da podrže svaki medij koji promoviše pluralizam mišljenja i demokratske vrednosti.S poštovanjem,

Odbornička grupa „Pirot protiv nasilja“

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu