USAID I GRAD PIROT ORGANIZOVALI RADIONICU “Bolja energija za bolju budućnost“. – video

25.05.2024. 15:5924.05.2024. – Projekat “Bolja energija” Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i grad Pirot uspešno su organizovali radionicu pod nazivom “Bolja energija, za bolju budućnost!” u Tehničkoj školi u Pirotu, gde su okupili veliki broj srednjoškolaca.

USAID-ov projekt “Bolja energija” već drugu godinu zaredom sprovodi edukativne radionice za decu i mlade sa ciljem podizanja svesti o važnosti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije. Ove godine, organizovana je serija radionica usmerenih ka učenicima četvrtih razreda srednjih škola, pri čemu je današnja radionica u gradu Pirotu bila treća po redu u ovogodišnjem nizu.

Današnje predavanje je održano od strane učenika četvrtog razreda Tehničke škole koji su sa entuzijazmom predstavili teme vezane za energetsku efikasnost u zgradama i kućama. Nemanja Đorđević, Mateja Simić, Danilo Tošev i Mihajlo Tošić su kroz inspirativne prezentacije istakli važnost toplotne izolacije, zamene stolarije, sistema grejanja/hlađenja i ventilacije, upravljanja rasvetom i potrošnjom energije, te primenu statusa kupac-proizvođač u domaćinstvu i industriji.

Ovi mladi predavači su prošli obuku za edukatore tokom prethodne radionice “Bolja energija, za bolju budućnost!”, te su danas uspešno preneli svoje novo stečeno znanje svojim vršnjacima. Ova inicijativa podstiče svest o energetskoj efikasnosti već u ranom školskom dobu, gradeći temelje za buduće generacije odgovornih potrošača energije.

Cilj ovih radionica je jačanje kapaciteta mladih, koji će nakon obuke biti sposobni da prenesu svoja znanja o ovoj važnoj temi na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu, te sami postanu edukatori koji šire informacije o energetskoj efikasnosti.

Sanja Tolo, koordinatorka rada sa mladima, u okviru USAID-ovog projekta “Bolja energija”, izjavila je o današnjoj radionici u gradu Pirotu: “Impresionirana sam kvalitetom današnje radionice, kao i izvanrednim znanjem i predanošću mladih edukatora koji su pokazali entuzijazam i inicijativu u deljenju informacija sa svojim vršnjacima. Ovo je još jedan primer kako učenici/edukatori mogu na efikasan i uspešan način prenesu svoje znanje lokalnoj zajednici. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da izgradimo zajednicu učenika/edukatora na temu energetske efikasnosti i da će oni svoje veštine koristiti za sopstveni napredak u budućim karijerama. Velika zahvalnost gradu Pirotu i Tehničkoj školi, svim njegovim saradnicima koji nas kontinuirano podržavaju u realizaciji naših ciljeva i omogućavaju organizaciju ovakvih događaja.”

USAID-ov projekat „Bolja energija“ već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje građane, već i da kroz realizaciju pilot projekata uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji. U okviru ovih aktivnosti, u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, kao i građanima intenzivno se radi na uspostavljanju i usvajanju mehanizama finansiranja energetske efikasnosti, kao i edukaciji omladine i građana o ovoj bitnoj temi.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu