Saopštenje Policijske uprave Pirot

17.06.2024. 16:07

Полицијска управа у Пироту обавештава грађане да се у протеклој недељи (10.06 – 16.06.2024. године) на територији ПУ у Пироту, догодилo 13 саобраћајних незгода, од тога 5 са повређеним лицем, у којима су 3 лица задобила тешке телесне повреде, 2 лица задобила су лаке телесне повреде и 8 саобраћајних незгода са мањом материјалном штетом.

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, од 17. до 23. јуна 2024. године, спроводиће међународну акцију појачане контроле саобраћаја усмерену на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци. Иначе,  ова акција се спроводи у 31 европској земљи чланици организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе).

Такође, дана 15.06.2024. године ступиле су на снагу одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима које се односе на учешће лаких елекричних возила у саобраћају.

Возач лаког електричног возила обавезан је да за кретање користи бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку.

Изузетно, уколико не постоји могућност кретања том инфраструктуром, може се кретати коловозом на путу на коме је брзина кретања ограничена на највише 30 km/h, а возач који је навршио 18 година живота може се кретати коловозом на путу на коме је брзина кретања ограничена на највише 50 km/h.

Прописана је обавеза возача да у саобраћају на путу сме да управља лаким електричним возилом уколико је на возилу постављена налепница коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја.

Лице млађе од 14 година не сме управљати лаким електричним возилом на путевима.

Сви возачи лаког електричног возила ће морати да носе светлоодбојни прслук када се крећу коловозом (наравно, укључујући и бициклистичку траку), без обзира на доба дана или на услове видљивости.

Прописана је обавеза возача да док управља овим возилима мора на глави имати закопчану заштитну бициклистичку кацигу.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu